Proves de fertilitat: estudi de fertilitat femenina i masculina

Proves de fertilitat

La infertilitat és una preocupació creixent a Espanya, on segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament el 16% de les parelles en edat reproductiva enfronten aquest desafiament. La infertilitat pot estar causada a factors: masculins en un 30% dels casos, a factors femenins en un altre 30%, i en un 20% dels casos, tots dos membres de la parella presenten problemes de fertilitat. El 20% restant dels casos s’atribueix a causes encara desconegudes. Quan el teu metge suggereix fer proves de fertilitat, busca avaluar les teves possibilitats de concebre de manera natural o determinar si cal un tractament de reproducció assistida. A continuació t’expliquem en què consisteixen cadascuna.

Proves de fertilitat femenina

Les proves de fertilitat en dones inclouen principalment anàlisis hormonals i ecografies. Encara que també comptem amb una de les proves diagnòstiques més revolucionàries del moment: la Histerosalpingo-Foam-Sonografia.

La HyFoSy és una prova menys dolorosa que les seves antecessores i no necessita radiació ionitzant ni utilització de contrastos iodats, de manera que la pacient surt a priori clarament beneficiada. A més, és una prova ràpida, que aporta molta informació sense haver de recórrer a un servei extern, fet que suposa un estalvi de temps. Finalment, si es fa un estudi tridimensional de la cavitat uterina, hi ha multitud de treballs científics que apunten a la superioritat de l’ecografia transvaginal 3D davant de la histerosalpingografia convencional per a la categorització de les malformacions uterines.

Histero-Foam- Sonografia (HyFoSy)

Aquesta nova prova d’imatge ambulatòria que usa un ecògraf 3D amb sonda transvaginal i una escuma com a mitjà de contrast per realitzar l’estudi integral de les trompes de Fal·lopi de manera senzilla i poc invasiva. Aquesta escuma ve introduïda a través del coll uterí amb ajuda d’un minúscul catèter i contemporàniament ve feta l’ecografia transvaginal 3D, cosa que permet observar detalladament l’úter, la morfologia a més la funcionalitat i permeabilitat de les trompes. Aquesta prova en considerada menys dolorosa que la seva antecessora (Histerosalpingografia) a més de tenir l’avantatge de no precisar contrastos iodats ni radiació i de tenir els resultats en el moment, ja que no necessita lectura radiològica per un altre especialista.

Gràcies als resultats d’aquest estudi, el teu ginecòleg podrà orientar-te sobre l’enfocament de reproducció assistida més adequat, ja sigui mitjançant la inseminació artificial (IA) o la fecundació in vitro (FIV).

Hormona Antimulleriana (AMH)

La prova de l’hormona antimülleriana (AMH) és crucial per avaluar la reserva ovàrica d’una dona, proporcionant una imatge clara de la fertilitat en un moment donat. Nivells alts d’AMH suggereixen una reserva ovàrica saludable, mentre que nivells baixos poden indicar una disminució de la fertilitat, especialment amb l’avenç de l’edat. Aquestes dades són essencials per personalitzar el tractament de fertilitat i la medicació hormonal si cal.

Proves de fertilitat masculina

Espermiograma

Bàsicament, és l’estudi del líquid seminal. S’ha de realitzar mitjançant masturbació amb uns dies precisos d’abstinència (3 o 4) amb un transport adequat de la mostra al laboratori on es realitzarà l’estudi. L’espermiograma analitza la qualitat del semen quant a volum, color, densitat, pH, concentració d’espermatozoides per ml, mobilitat, morfologia a més de la seva vitalitat. Totes aquestes dades aporten informació molt valuoses per determinar causes masculines de subfertilitat o infertilitat.

A Essentia Centre Mèdic t’acompanyem pel teu camí cap a la maternitat. Disposem del millor equip per fer les proves diagnòstiques de fertilitat necessàries. També fem Histerosalpingografies per oferir als nostres pacients un diagnòstic personalitzat, amb resultats fiables, per tal d’escollir el tractament més adequat segons el vostre cas. Demana cita amb el nostre ginecòleg a Torroella de Montgrí per fer les proves de fertilitat i sortir de dubtes.

Compartir:

Facebook
WhatsApp
Actualitat

També et pot interessar