La importància de la vitamina D en la salut de la dona

vitamina D

La vitamina D té la funció d’ajudar l’organisme a absorbir el calci, per això és fonamental comptar amb uns nivells òptims per garantir un bon estat de la salut òssia i general del cos.

En l’àmbit de la ginecologia, el dèficit dels nivells de vitamina D pot comprometre la salut en totes les etapes de la vida la dona, des de l’adolescència, passant pel període fèrtil, l’embaràs i la menopausa.

En l’adolescència, juga un paper important per prevenir afeccions cardiovasculars i estats depressius. En l’edat fèrtil i en l’embaràs, el dèficit d’aquesta vitamina poden estar aasociada a dificultats de fertilitat, més risc de diabetis gestacional o baix pes del nadó en néixer. A l’última etapa de la dona, és essencial per prevenir problemes d’osteoporosi, obesitat o diabetis.

Què aporta a la salut de la dona?

  • Salut òssia: la vitamina D ajuda a absorbir i utilitzar el calci i el fòsfor, essencial per mantenir els ossos sans i evitar la pèrdua de densitat òssia. En ginecologia, la vitamina D és especialment important per prevenir l’osteoporosi i les fractures d’ossos.
  • Fertilitat: pot influir en la fertilitat o trastorns d’ovulació de la dona.
  • Síndrome premenstrual (SPM ): alleuja els símptomes de l’SMP com el mal de cap, la inflor o la depressió.
  • Infeccions del tracte urinari (ITU): s’ha demostrat que la vitamina D ajuda a prevenir les ITU recurrents a les dones.
  • Complicacions en l’embaràs: ajuda a evitar complicacions durant l’embaràs, com ara la diabetis gestacional o el part prematur.

La majoria de les dones poden obtenir suficient vitamina D a través d’una exposició adequada al sol i una dieta equilibrada, encara que de vegades poden necessitar suplements per mantenir els nivells correctes. Per això, cal visitar el ginecòleg a Torroella de Montgrí perquè prescrigui el tractament més adequat segons el cas.

Alguns dels principals símptomes que poden alertar de la deficiència de la vitamina D a la dona són el cansament, un baix estat d’ànim, nerviosisme, manca de concentració, dolor muscular o insomni. En general, rarament es manifesten de manera clara. Per això, és essencial fer revisions periòdiques al ginecòleg perquè comprovi els nivells a través d’una anàlisi clínica.

Compartir:

Facebook
WhatsApp
Actualitat

També et pot interessar