La importància de la biomecànica i els suports plantars (plantilles)

biomecànica

Què és la biomecànica?

La biomecànica és la disciplina encarregada d’analitzar el moviment del cos en diferents situacions i com pot reaccionar, analitzant el desplaçament del cos recolzat sobre els peus, voluntari, progressiu i còmode per a l’organisme.

Es recomana realitzar un estudi biomecànic a partir dels 4 anys.

En edat de creixement es recomana fer un seguiment cada 6 mesos o anual, segons el cas.

Relació entre biomecànica i podologia

Els peus són la base sobre la qual recolza tot el cos, ens sostenen en estàtic i ens permeten moure’ns a diferents velocitats. A cada petjada, totes les parts del cos es veuen implicades. Per això, les alteracions es poden produir en qualsevol punt.

A més, conèixer la resposta del nostre cos al moviment és una manera realment eficaç de prevenir tota mena de malalties. En concret, algunes tan habituals com la fascitis plantar, els dits a urpa, els dolors en articulacions com genolls, maluc o esquena, o diferents tendinitis i sobrecàrregues musculars. Per això, els podòlegs analitzen el comportament de tot el sistema locomotor i apliquen aquesta informació a la prevenció d’alteracions que tinguin l’origen als peus.

A la visita de revisió biomecànica, el podòleg realitza una exploració, en estàtica i dinàmica, observant les possibles alteracions que puguin repercutir en tota l’estructura esquelètica, tractant així els desequilibris posturals que siguin causa o conseqüència de l’alteració d’altres estructures de l’aparell locomotor. L’estudi de la petjada és l’examen necessari per detectar-les.

A partir d’aquest estudi, els podòlegs creen rutines i elaboren plantilles adaptades i personalitzades a la petjada, tenint en compte aquests valors globals d’informació, que juntament amb l’ús de materials tècnics ens garanteixen tractaments personalitzats en funció de la patologia, l’edat, el pes, activitat laboral o esportiva de cada pacient, i evitar així futures lesions i mal desgast articular.

Biomecànica a la pràctica esportiva i vida diària

En els darrers anys, la biomecànica en podologia ha permès també grans avenços a l’àrea esportiva en analitzar el gest esportiu. S’ha convertit en una disciplina molt demandada per molts atletes conscienciats amb la importància de cuidar els peus, tant en la consecució de metes, millorar-ne el rendiment o prevenir tota mena de lesions.

Encara que la biomecànica pot ajudar tant professionals com persones que practiquen esport per plaer i que no desitgen que una lesió els impedeixi gaudir o a la vida diària. El que és important, com diem, és avançar-se al dolor i als inconvenients.

En què consisteix l’estudi de la marxa?

  1. Exploració articular i muscular: exploració de l’estat de salut que presenten els genolls, el turmell i el maluc. (rang de moviment, inflamació, elasticitat, to muscular…)
  1. Anàlisi biomecànica: estudi que es fa per valorar l’amplitud i la sincronització d’unes articulacions juntament amb les altres durant el moviment (Marxa, cursa, bicicleta… ).
  1. Plataforma de pressions: les plataformes de pressions ajuden a visualitzar el repartiment de càrregues que fa el peu, durant l’estàtica o durant la marxa. Ofereix molta informació sobre com caminar que té el pacient i ajuda a definir quin tipus de plantilla haurà d’utilitzar.
  1. Valoració d’ús de plantilles: s’analitzen totes les dades recollides per les diferents proves que s’han fet anteriorment i es decideix si cal fer servir plantilles personalitzades que ajudin a millorar la petjada.

Suports plantars o plantilles

Per què he de fer servir plantilles?

Els estudis biomecànics i els tractaments amb plantilles personalitzades, són la forma que els podòlegs recomanem per tractar malalties i lesions derivades de la petjada i que afecten la nostra salut.

Al llarg de la nostra vida, al nostre dia a dia, passem hores i hores de peu i també caminem en la majoria dels nostres desplaçaments. Amb el pas del temps, el nostre ritme de vida i especialment amb la pràctica esportiva, l’impacte que els nostres peus i extremitats inferiors han de suportar és cada vegada més gran, cosa que pot provocar lesions i molèsties en caminar o córrer.

Lluny de ser un problema focalitzat, les molèsties en caminar poden causar problemes seriosos no només als peus (dolor al taló, fasciïtis plantars, etc.) sinó arribar a afectar els genolls o fins i tot l’esquena. És aquí on intervenen les plantilles personalitzades, que no només busquen corregir malalties o anomalies als peus, sinó que es recomanen per a l’ús quotidià per garantir la salut podològica i prevenir aquestes malalties.

Funcionament de les plantilles

Les plantilles personalitzades, al contrari de les estandarditzades, és el peu el que s’adapta a la plantilla i aquesta és l’única manera de corregir els defectes de la petjada. Amb les plantilles es distribueix uniformement la càrrega a les soles i es realineen el peu, el turmell, el genoll i els malucs, la qual cosa és de vital importància, ja que preserven la integritat de les extremitats inferiors en el futur.

En ser els nostres peus i les nostres cames el suport de tot el nostre cos, l’equilibri i l’estabilitat dels mateixos són necessaris per evitar problemes que poguessin afectar tot el nostre cos (hèrnies discals, lumbàlgies, desviacions de columna, desgast de meniscs, etc.).

Adaptació a les plantilles i tractament

De vegades, el pacient que necessita plantilles comença a fer-les servir i nota molèsties en caminar amb aquestes, cosa que sol derivar en un abandonament d’hora del tractament. Tot i les molèsties (derivades de l’adaptació del peu a la plantilla) els podòlegs recomanem portar-les durant tot el dia per garantir-ne l’adaptació total i que els peus comencin a notar els beneficis del tractament. Després d’uns 15 dies (a excepció de lesions de més gravetat) el peu s’hauria d’adaptar completament a la plantilla.

Podem sintetitzar, per finalitzar, que les plantilles tenen per objecte diversos punts:

  • Prevenen que es produeixin lesions o que aquestes empitjorin
  • Milloren i corregeixen la postura.
  • Alleugen dolors i prevenen malalties d’altres parts del cos (genolls, esquena, etc.).
  • S’adapten estrictament a les necessitats de cada pacient, cosa que permet que siguin fabricades amb els materials més adequats per a cada cas.
  • La combinació entre el tractament amb plantilles, així com els estudis i revisions per part de podòlegs i els exercicis fisioterapèutics, ajudaran els esportistes a recuperar-se abans de les lesions, prevenir-les en el futur i sobretot i, per tant, a millorar-ne el rendiment.

LAURA BADA NAVARRO
Graduada en podologia per la Universitat Autonoma de Barcelona en Fundació Universitaria del Bages al 2015.
Especialista en Biomecànica general i Infantil i Onicocriptosi.
Cursant Master en podologia i biomecanica Infantil.
Col. 838081709

Durant aquest any 2022 , el servei de podologia d’Essentia Centre Mèdic ha realitzat 67 suports plantars, més conegudes com plantilles.

L’èquip de Podòlogues el qual ha fet aquests suports personalitzats per cada pacient és format per les següents professionals:

Laura Bada Navarro – Col. 838081709
Carla Cuenca Álvarez – Col. 838081883
Marta Elias Colomer – Col. 838171999
Mariona Hugas Nieto – Col. 838172269
Marina Rodríguez Sánchez – Col. 838082272

Compartir:

Facebook
WhatsApp
Actualitat

També et pot interessar